Äitiysfysioterapia on kokonaisvaltaista, ennaltaehkäisevää tai kuntouttavaa fysioterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa raskaana olevan tai synnyttäneen äidin terveyttä ja hyvinvointia.

Raskausaika muuttaa naisen kehoa monin tavoin. Vatsan kasvaessa ja painopisteen muuttuessa se voi tuoda mukanaan kiputiloja esimerkiksi selän tai lantion alueelle tai aiheuttaa lantionpohjan ongelmia. Vastaanotolla näihin ongelmiin on mahdollista saada apua. Äitiysfysioterapeutilta asiakas saa kattavat ohjeet, miten liikkua turvallisesti raskausaikana ja miten valmistautua synnytykseen.

Synnytyksen jälkeen oma keho voi tuntua hyvin vieraalta. Äitiysfysioterapiassa äiti pääsee  kuntouttamaan mahdollista vatsalihasten erkaumaa, saa apua lantionpohjan haasteisiin ja synnytyksestä palautumiseen. Äitiysfysioterapeutti on erikoistunut synnytyksen jälkeiseen liikuntaan ja harjoitteluun ja yhdessä asiakkaan kanssa suunnittelee asiakkaan arkeen sopivan tavan liikkua.

Äitiysfysioterapeutti hoitaa ja ennaltaehkäisee synnytyksen tai vauva- arjen myötä tulleita kiputiloja. Mahdollisten sektio- ja episiotomia- arpien hoito on osa äitiysfysioterapiaa ja asiakas saa myös itsehoito- ohjeet arpien käsittelyyn. Ravinnolla on suuri merkitys raskausaikana ja synnytyksen jälkeisessä palautumisessa, esimerkiksi mahdollisen sektiohaavan parantumisessa, ja tämän vuoksi kiinnitämme huomiota kokonaisvaltaisesti myös äidin ravitsemukseen.

Äitiysfysioterapiaan voi tulla, vaikka synnytyksestä olisi vuosia aikaa -tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi vatsalihasten erkaumaa voi kuntouttaa vielä vuosienkin jälkeen.